HISTORIA

Saharan Sissien historia pähkinänkuoressa

Partiopoikalippukunta Saharan Sissit perustettiin 12. tammikuuta 1956 Santahaminan saaren isien toimesta. Vartioissa ja kolkissa (nykyisissä sudenpentulaumoissa) toimi ensimmäisinä vuosina yhteensä 70-90 partiolaista eli jäsenmäärä oli melkein sama kuin nykyäänkin.

Ensimmäinen vaeltajaosasto perustettiin 1959. Ryhmässä oli tuolloin 9 jäsentä.

Vuonna 1958 lippukuntamme sai oman keltaisen lippunsa, jossa komeilee musta kypärä. Lippumme on ollut ja on edelleen mukana kaikissa juhlatapahtumissa, kuten paraateissa ja itsenäisyyspäivänjuhlissa. Paraateja varten lippukuntamme sai lahjoituksena neljä porilaisrumpua vuonna 1961. Rummuista on vielä kaksi tallella.

Saharan Sissit muuttui sekalippukunnaksi vuoden 1974 alussa ensimmäisten joukossa Suomessa. Tytöt pääsivät mukaan toimintaan. Aluksi tontut ja kolkat (nykyiset sudenpentutytöt ja -pojat) kokoontuivat omissa parvissa (laumoissaan). Ensimmäinen tyttövartio “Apilat” saatiin syksyllä 1975.

Meripartiointia on myös harrastettu. Lippukuntamme on omistanut useita veneitä: n. 14-metrisen keskimoottorivene “Ängjyn” (hankittiin 1960), perämoottoriveneet “Waapun” ja “Rätkyn”, purjevene “Irmengardin” (myytiin 1974), optimistijollat “Akun” ja “Iineksen” sekä soutuvene “Hessun”. Tällä hetkellä lippukunnalla ei ole omia veneitä.

Lippukuntalehti “Ufon” perusti vaeltajaryhmä “Viikingit” vuonna 1979.

Taustayhteisöinämme ovat toimineet Johanneksen, Herttoniemen ja Roihuvuoren seurakunnat ja Santahaminan alavaruskunta. Lahjoituksia ja taloudellista tukea olemme saaneet myös Helsingin kaupungilta, Laajasalon Leijonilta, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Santahaminan paikallisyhdistykseltä ja Santahamina-seuralta.

/Päivi Haapaharju o.s. Iskanius

Advertisement